Home Nieuws Reviews Lezersfoto's Columns Uitgelegd Lenzen Album Links Woordenlijst Contact   
Een greep uit de Woordenlijst

Mount

Gepost : 2006-03-22 20:33
Mount

Als men in de fotografie spreekt over een mount, dan kan men twee dingen bedoelen.

1) De soort aansluiting tussen de lens en de camera (dit is de enige juiste omschrijving)
De aansluiting tussen de camera en de lens kan zijn via een schroefdraad of een bajonet aansluiting. Behalve dat de lens fysiek moet passen moeten ook de asjes voor bijvoorbeeld de focus motor, de bediening van het diafragma enz. allemaal op de juiste plek zitten.
2) Het communicatieprotocol tussen de lens en de camera. Eigenlijk is dit fout want dit zou niet de mount mogen heten, maar veel fabrikanten noemen dit wel zo. “Merk A” bijvoorbeeld zegt dat haar lenzen voor de Nikon DSLR camera’s een Nikon AF-D mount hebben. Leuk bedacht, maar dit door “Merk A” genoemde mount bestaat niet. Het gaat om de Nikon “F” mount en het Nikon “D” protocol. Verder noemen ze AF wat staat voor autofocus en wat ook niet specifiek is voor een mount type.

De mount staat dus werkelijk voor de fysieke aansluiting tussen de lens en de camera. Dit betekend ook dat een lens wel kan passen op een camera, maar er toch niet geschikt voor kan zijn. Blijven we bij hetzelfde voorbeeld dan past een “Merk A” 19-35mm f/3.5-4.5 lens wel op een Nikon D200, maar deze lens zal er niet goed op werken omdat de camera en de lens geen goede communicatie kunnen opbouwen. De lens geeft hierdoor belangrijke afstand informatie niet door aan het meetsysteem van de camera.
U als consument zou echter op de website van “Merk A” lezen dat deze lens geschikt is voor de Nikon AF-D mount en dus foutief voorgelicht tot aanschaf van deze lens kunnen overgaan.

In dit artikel noemen we met opzet een lensmerk “Merk A” terwijl dit een echt merk vertegenwoordigd. Dit is gedaan om claims van deze fabrikant te voorkomen. U kunt natuurlijk in onze database opzoeken welke lens geschikt is voor uw camera en bovendien raden wij altijd aan uw camera mee te nemen als u een objectief gaat kopen. Test eerst het objectief uit voordat u tot aankoop over gaat.

Terug

Twitter Plaats op NUjij.nl Plaats op MSN Reporter Opslaan in del.icio.us Print dit artikel

Doorzoek de site         Klik hier voor uitleg


Prijs Wijzer Nieuws Lenzen
Links Boeken


Index
A B C D E F G H I J K L M
N O P Q R S T U V W X Y Z
dSLR.nl is een publicatie van dSLR Media © 2006-2007
Partners: Fotoapparatuur.nl | CameraNu.nl | MicroFourThirds.nl | Parter worden?